Resort Saccharum to jeden z najbardziej stylowych i eleganckich hoteli w jakich miałem przyjemność nocować. Zbudowany na miejscu starego młyna trzciny cukrowej, został inspiracją dla wystroju hotelu uznanego lokalnego projektanta wnętrz Nini Andrade Silva. Duże fotografie trzciny cukrowej pokrywają ściany, a historyczna metalowa dekoracja zdobi restauracje. Na tle motywu trzciny cukrowej znajduje się stylowo zaprojektowany, nowoczesny kurort z ciemnymi wnętrzami marki Andrade Silva. Jest to hotel tak pięknie wkomponowany w otaczającą go naturę, że mamy wrażenie iż jest jej przedłużeniem.
Udogodnienia są tutaj doskonałe. Istnieją trzy odkryte baseny. Jeden przeznaczony wyłącznie dla dzieci, a drugi typu”infinity pool” na poziomie 8, odważnie zaprojektowany basen bez krawędzi, który daje złudzenie, że wystaje do morza. Jest podgrzewany kryty basen i galeria multimedialna, która pokazuje codzienne filmy na temat uprawy trzciny cukrowej i fabryki melasy.
Spa jest doskonale wyposażone w prysznice sensoryczne, podgrzewany basen i wannę z hydromasażem, gabinety zabiegowe specjalizujące się w produktach Ila. Do dyspozycji gości jest także siłownia, kort do squasha i pokój gier dla dzieci. Hotel zapewnia autobus do i z Funchal. Transport jest bezpłatny. Co ciekawe słowo Saccharum to po łacinie „cukrowiec” – grupa wysokich roślin trawiastych, do których należy między innymi trzcina cukrowa. Zobaczcie jak tutaj jest pięknie!
Pokój i łazienka
Elegancki, nowoczesny design tego hotelu został zainspirowany wyspiarskim przemysłem trzciny cukrowej. Wszystkie pokoje są przestronne i dysponują balkonem. Luksusowe i marmurowe łazienki wyposażone są w prysznic ze strumieniem deszczowym i tace łupkowe jako umywalki. Żele pod prysznic i szampony pochodzą z hipoalergicznej serii Prija, bogatej w substancje botaniczne. Na co warto zwrócić uwagę to fakt, że łazienka – a szczególnie prysznic – została zaprojektowana jako przestrzeń otwarta. Oznacza to brak zamykanego prysznica, biorąc kąpiel jesteśmy widoczni na zewnątrz pokoju. Nie stanowi to żadnego problemu jeśli wybieramy się w podróż jako rodzina, czy para zakochanych. Jednak przy noclegu dwóch przyjaciół może to okazać się trochę nie komfortowe. Z niektórych pokoi rozciąga się widok na ocean. W części kuchennej (tylko w pokojach typu suite) można skorzystać z kuchenki mikrofalowej, czajnika elektrycznego i przyborów kuchennych.
Śniadanie i wyżywienie
Do wyboru są trzy restauracje i pięć barów. Alambique, restauracja z wyborem dań z karty, specjalizuje się w regionalnych potrawach dla smakoszy z charakterystycznymi potrawami, takimi jak szynka peklowana z zieloną sałatką ze szparagów i karmelem z trzciny cukrowej lub czarna sakwa z bananami i owocami marakui z puree ze słodkich ziemniaków.
Restauracja Engenho serwuje codzienne bufety tematyczne. Restauracja Trapiche, która sąsiaduje z głównym basenem, oferuje makarony i risotto, sałatki i przekąski. Bar Garapa na 2. piętrze serwuje koktajle z widokiem na morze, podczas gdy bar Calhau znajduje się na plaży przed hotelem. Codzienne programy rozrywkowe odbywają się w barze Fly.
Obfite śniadanie w formie bufetu składa się ze świeżych owoców i ciastek, szynek i serów oraz jajek. Każdego ranka miła Pani serwuje nam na bieżąco świeżo przygotowane jajka w formie jajecznicy, jaj sadzonych, czy omletu. Co ciekawe na gości podczas śniadania czeka również butelka szampana oraz regionalnych trunków, takich jak rum. Rezerwując nocleg w tym resorcie śniadanie jest zawsze wliczone w cenę.
Lokalizacja
Hotel znajduje się na południowym wybrzeżu Madery, między morzem a górami oraz przy dwustronnych, sztucznie utworzonych piaszczystych plażach Calheta. Położenie hotelu Savoy Saccharum jest wręcz bajeczne – na klifie – wkomponowany jest w ogrody trzcinowo-bananowe. Podróż do Funchal trwa około 25 minut, a na lotnisko międzynarodowe około 40 minut. Uwaga, hotelowy parking jest dodatkowo płatny, większość gości parkuje bezpłatnie wzdłuż dojazdowej ulicy. Hotel zachwyca swoim panoramicznym widokiem na Góry Andes. 20-minutowy spacer zaprowadzi nas do centrum miasta Calheta. Już w 50 metrach od hotelu zaczyna się publiczna plaża. Savoy Saccharum Resort & Spa otwarto w 2015 roku, ma 9 pięter i 243 pokoje. Jest to luksusowy, pięciogwiazdkowy hotel, w którym naprawdę można odpocząć. Dzięki swojemu położeniu, hotel jest przepięknym miejscem na romantyczne obserwacje zachodu słońca.
Uwaga! Proszę nie mylić Savoy Saccharum Resort & Spa Calheta z Savoy Calheta Beach. W miasteczku Calheta są dwa, zupełnie różne od siebie hotele Savoy. Pierwszy z nich (opisany tutaj) jest luksusowym resortem idealnym dla zakochanych par. Drugi to czterogwiazdkowy, bardziej tradycyjny hotel polecany dla rodzin z dziećmi oraz osób preferujących tradycyjne wnętrza.
Relacja video z mojego pobytu w Savoy Saccharum Resort & Spa, Calheta:
Podsumowanie
Lokalizacja
Pokój i łazienka
Czystość
Obsługa
Śniadanie
Przepiękne miejsce, dzięki za polecenie właśnie tego szukałam na Maderze jakiegoś super hoteliku na wzgórzach dla mnie i mojego narzeczonego
p.s. suuuper jest ten Twój blog
[…] dotknąłem chmur na wyspie Madera […]
[…] To właśnie to miejsce wybrałem na swój tygodniowy pobyt na Maderze. Calheta to jedna z najstarszych wiosek na wyspie, była jedną z pierwszych odkrytych przez prymitywnych kolonizatorów. Oprócz atrakcyjnego położenia, otoczonego skałami tuż nad samym oceanem, Calheta – co w rzeczywistości oznacza portugalską „małą zatoczkę” – ma starą fabrykę trzciny cukrowej. Engenho da Calheta założona w 1901 roku nadal produkująca miód z trzciny cukrowej i „aguardente” lub „rum” (spirytus z trzciny cukrowej). Wstęp jest bezpłatny i za niewielką opłatą można wypróbować różne rumy. Calheta słynie również z szerokiej gamy ryb występujących w wodach przybrzeżnych. To tutaj znajduje się jeden z najpiękniejszych hoteli na wyspie, którzy szczerze polecam – Savoy Saccharum Resort & Spa. To jeden z najbardziej stylowych i eleganckich hoteli w jakich miałem przyjemność nocować. Zbudowany na miejscu starego młyna trzciny cukrowej, został inspiracją dla wystroju hotelu uznanego lokalnego projektanta wnętrz Nini Andrade Silva. Duże fotografie trzciny cukrowej pokrywają ściany, a historyczna metalowa dekoracja zdobi restauracje. Na tle motywu trzciny cukrowej znajduje się stylowo zaprojektowany, nowoczesny kurort z ciemnymi wnętrzami marki Andrade Silva. Jest to hotel tak pięknie wkomponowany w otaczającą go naturę, że mamy wrażenie iż jest jej przedłużeniem. Pełna recenzja mojego pobytu w Resort Saccharum. […]