Jak się pije kawę na świecie? MINI-PRZEWODNIK

Posted on

Przerwa na kawę. Nie ukrywajmy, to jeden z najbardziej lubianych momentów na świecie. Chwila, gdy można się rozkoszować gorącym napojem o pobudzających właściwościach, który poprawia humor i kreatywność nawet w poniedziałek rano. W Polsce najczęściej pijamy duży kubek czarnej kawy, opcjonalnie z mlekiem. Ale jak to wygląda na świecie? Jak świat pije najpopularniejszy gorący napój? Poniżej mini-przewodnik po obyczajach różnych kultur i kontynentów związanych z piciem tego najpopularniejszego napoju świata.

WŁOCHY

Prawdopodobnie nikt nie robi kawy lepiej niż Włosi. Słoneczna Italia słynie z najlepszej, głęboko aksamitnej kawy. Najpopularniejszym rodzajem pitym przez rodowitych mieszkańców jest espresso – mała filiżanka mocno parzonej kawy spożywana zwykle na stojąco, przy barze. Inne, równie popularne odmiany kawy to latte macchiato i cappuccino. Ale, uwaga! Chwaląc się swoim włoskim i zamawiając samo latte otrzymacie po prostu mleko, a jeśli pijecie tylko cappuccino to we Włoszech wypada pić je jedynie rano. Będąc w Rzymie należy zachowywać się jak Rzymianin.

Patisserie Valerie - moja ulubiona kawiarnia w Londynie.
Patisserie Valerie – moja ulubiona kawiarnia w Londynie.

TURCJA

Kawa, najczęściej, jest traktowana jak budzik dla naszego mózgu i jej głównym celem jest stawianie na nogi. Cóż, nie w Turcji. Tutaj stanowi deser po posiłku i odzwierciedla ona umiłowanie Turków do słodyczy. Zwana, po prostu, kawą po turecku serwowana jest w malutkich filiżaneczkach i zgodnie z przysłowiem powinna być czarna jak piekło i słodka, jak kobieta. Ponadto, jest niemożliwie gorąca, a jej ukoronowaniem jest drobna słodycz podawana na spodeczku.

FRANCJA

Bonjour, mon amour! Każdy Francuz zaczyna swój dzień od porządnej porcji kawy i chrupkiej bagietki. Dobry początek dnia to dobra cafe au lait, czyli po prostu kawa z gorącym mlekiem, serwowana w dużym kubku o szerokim rondzie, na tyle szerokim, aby zamoczyć w nim kawałek bagietki lub croissant. Zamawiając kawę w Paryżu warto jednak zwrócić uwagę na cenę, ponieważ różni się ona w zależności od miejsca planowanego spożycia – na wynos, w kawiarni lub na zewnątrz.

Kawy świata

HOLANDIA

Dokąd się udać w Holandii na kawę? Raczej nie do coffeshop’u. Niemniej jednak kawa i kawiarnie są integralną częścią holenderskiej kultury. Tradycyjną formą podania napoju jest kaffe, czyli filiżanka czarnej kawy serwowana z ciasteczkiem. Nie ma wokół niej żadnych specjalnych rytuałów, a jej smakiem można cieszyć się cały dzień. Nic więc dziwnego, że statystyczny Holender wypija 3, 2 filiżanki kawy dziennie!

KUBA

Kubańczycy to gorący naród lubiący ucinać sobie pogawędki. Najlepiej sprzyja im popijanie mocnej kubańskiej kawy. Cafe Cubano jest serwowana na czarno i wyśmienicie smakuje, zarówno do śniadania jak i po obiedzie. Tak naprawdę nie jest bowiem ważne jak i gdzie, ale z kim.

IRLANDIA

Spotkanie kawy i alkoholu – z tego musi wyjść coś smacznego! Na pomysł takiej fuzji wpadli Irlandczycy w latach 40’ ubiegłego stulecia, aby rozgrzewać zmarzniętych amerykańskich turystów. Smak i aromat Irish Coffee pozwolił jej przetrwać, aż do dziś i zdobyć popularność na całym świecie. W końcu, kto się oprze gorącej kawie zmieszanej z aromatycznym irlandzkim whiskey, cukrem i koroną z bitej śmietany.

Kawy świata

GRECJA

Tradycja picia kawy sięga daleko w przeszłość, jednak, nie w Grecji. Grecka specjalność – frappe ­– powstała w czasach kawy rozpuszczalnej. Sposób przyrządzenia napoju o helleńskim aromacie jest niebywale prosty. Dobrze schłodzoną kawę rozpuszczalną miesza się z lodem, cukrem i skondensowanym mlekiem. Jednakże, turyści chcący spróbować napoju powinni mieć się na baczności! Jeżeli Grek zauważy, że jesteście turystami cena kawy podskoczy, a obsługa będzie udawać Greka.

STANY ZJEDNOCZONE

Dzień bez kawy dniem straconym – taką dewizę wyznaje się w Ameryce. USA to kraj kawoszy, ale ilość wypijanej kawy potrafi zaskoczyć. Rok rocznie Amerykanie wypijają 146 miliardów filiżanek kawy! Nie uświadczymy tu jednak specjalnego rodzaju, jak w innych krajach. Mieszkańcy Stanów Zjednoczonych piją albo słabą kawę lub bomby kaloryczne z karmelem, bitą śmietaną i syropem czekoladowym. Wspólna cecha jest jedna – zawsze jest jej dużo.

ARABIA SAUDYJSKA

Wejść do kawiarni, zamówić kawę, wypić i wyjść – zwykle tak to wszędzie wygląda. Wszędzie, tylko nie w Arabii Saudyjskiej. Tam piciu kawy towarzyszy szereg rytuałów. Ceremonia zaczyna się od uścisku i całusa w policzek, następnie uczestnicy siadają na podłodze po turecku. Pierwszym w kolejności saudyjska kawa, kawha, przysługuje osobom najstarszym, a filiżankę należy trzymać zawsze w prawej ręce. Co kraj, to obyczaj!

WIETNAM

Potrzeba matką wynalazku. Kto by pomyślał, że to powiedzenie może tyczyć się kawy. A jednak! Wietnam przez wiele lat był kolonią francuską, dlatego najpopularniejszą kawą jest tam wariacja na temat cafe au lait. Świeże mleko było w XIX wieku towarem deficytowym w Wietnamie, lokalni kawosze postanowili więc rozwiązać ten problem za pomocą mleka skondensowanego. Po dodaniu do niego kawę i lód powstał zupełnie nowy rodzaj kawy, a jaki pyszny!

Jeśli nabraliście ogromnego apetytu na więcej kawowych ciekawostek to zapraszam Was do oglądania najnowszego programu “Niebezpieczne ziemie: Nowe terytorium” w każdy poniedziałek o godz. 21:00 w Travel Channel. Zabierze on nas w niesamowitą podróż dookoła świata w poszukiwaniu najlepszej kawy i najwykwintniejszych gatunków ziaren niezbędnych do jej stworzenia. Poznamy w nim Todda Carmichaela – głównego bohatera programu – którego misją jest pozyskanie tego, co najlepsze dla swojej firmy La Colombe. W tym celu przemierzy świat wzdłuż i w szerz – od Paryża po Panamę – aby odkryć wszystkie sekrety współczesnego napoju Bogów. Swoją drogą gościu ma świetną pracę, która jest moim największym marzeniem. Czy to nie piękne podróżować po całym świecie, mieszkać w hotelach, latać samolotami i smakować najlepszej kawy – w dodatku – na koszt pracodawcy?! Żyć, nie umierać! 🙂

Wpis powstał we współpracy z Travel Channel Polska.

7 Comments

  1. Aleksandra says:

    od razu nabrałam ochotę na filiżankę kawy 🙂

  2. Agata Malczewska says:

    kawa to moje uzależnienie kocham ją pić rano i po południu najlepsza jest taka zaparzana przeze mnie w czajniczku pod ciśnieniem pozdrawiam Agata

  3. Narty-austria.org says:

    Interesujące ciekawostki 🙂 Już w wakacje będę mógł się przekonać, czy włoska kawa jest taka pyszna, jak to wszyscy mówią (i piszą) 🙂

  4. Sia says:

    Nie tylko frappe jest grecką specjalnością. Grecy o wiele częściej piją “kawe po grecku” lub freddo espresso lub freddo cappucino. Poza tym jest jeszcze jedna ważna sprawa w piciu kawy w Grecji, czas. Tylko tam się pije 250ml w 3 godziny 🙂

  5. Gdanskcitybreak says:

    Jestem uzależniony od kawy i podróży, moim marzeniem jest spróbować kaw z całego świata 🙂 Próbowałem już większości kaw w Europie, teraz marzy mi sie Ameryka

  6. qman says:

    A przepyszna i wyjątkowa kawa barraquito prosto z Wysp Kanaryjskich??? Niebo w gębie =)

  7. Jak się pije kawę na świecie? MINI-PRZEWODNIK | Wagabunda says:

    […] Jak się pije kawę na świecie? MINI-PRZEWODNIK pochodzi z serwisu Blog […]

Leave a comment

Your email address will not be published.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.